The Role of Food in The International System A Case Study: Iraq as a Sample

Authors

  • Abdul Amir Abbas Al-Hayali University of Diyala - College of Education for Human Sciences - Iraq
  • Hussein Abdul Majid Hamid University of Diyala - Basic Education - Iraq

Keywords:

Food, Politics International

Abstract

Food security is one of interlinked to the sovereignty and independence of the state, it represents the crucial relationship between the government and the people on the one hand, and between the state and the international community ,on the other. Thus, priority must be given in the strategies and  future plans of the state. Food security provides food commodities at reasonable prices and a high nutritional value for the needs of population in any country or territory of the world throughout the year. Food security has therefore become correlated with other security terms, such as economic, social, political and water security. The problem of food has started to take on other aspects of international politics, and it directly affects the balance of powers, such as energy sources, or even more than them, because food is irreplaceable, while energy sources have multiple substituents. Food weapon and trade warfare became popular, as was evident in international relations by the economic siege and starvation warfare. Perhaps the most appalling forms of how the United States of America uses  food as a weapon, when it decided to economically besiege Iraq in 1990 under  the auspices of the United Nations , that increased the map of food deprivation, with a consequent increase in unemployment, illiteracy, ignorance, diseases, the emergence of criminal gangs, and the deterioration of security and morality that paved the way for the destruction of Iraqi statehood.

References

I. ابا زيد، عاصم محمد عبد المنعم، تقدير دول الطلب والانتاج والفجوة الغذائية وعلاقتها بالأمن الغذائي العراقي، رسالة ماجستير (غير منشورة)، كلية الادارة والاقتصاد، جامعة بغداد، 1996.

II. ابراهيم، ابراهيم حربي، تحقيق الأمن الغذائي في العراق، مجلة الدنانير، العدد الثالث، معهد التكنلوجيا، بغداد.

III. الامانة العامة لاتحاد عمال الزراعة العرب، سلسلة الوعي العربي (رقم 5)، سلاح الغذاء ودورنا في مواجهته، مطبعة العمال المركزية، بغداد، شباط 1985.

IV. أندرس جاجيرسكوج، المدونة العربية للأمن الغذائي والتغذية، العلاقة بين الغذاء والأمن في العالم العربي، 20/12/2017، الرابط الالكترونيhttp:www.arabspatial.orgblog :.

V. البوتاني، طلعت محمد طاهر، الأمن الغذائي العراقي بمنظور الجغرافية السياسية، اطروحة دكتوراه (غير منشورة)، كلية التربية، جامعة الموصل، 2011.

VI. بيضون، احمد امين، الأمن الغذائي في العالم العربي، مركز الدراسات الاستراتيجية، لبنان، 2001.

VII. جبر، فلاح حسن، الحبوب مرتكز الأمن الغذائي العربي، مجلة النفط والتنمية، السنة الخامسة عشر، عدد خاص، 1990.

VIII. جمهورية العراق، وزارة التجارة، بالتعاون مع وزارة التخطيط ومنظمة الأمم المتحدة، بحث غير منشور، 2012.

IX. جميل، محمد، واقع الزراعة والأمن الغذائي، رؤية مستقبلية للتنمية الزراعية المستدامة، ورقة مقدمة إلى المنتدى الاقتصادي الوطني، بغداد، 2009.

X. الحديثي، عطا الله سليمان، استثمار الموارد الطبيعية في تحقيق الأمن الغذائي في العراق، اطروحة دكتوراه (غير منشورة)، كلية الآداب، جامعة بغداد، 1995.

XI. حرب، سعيد، الأمن الغذائي، شبكة المعلومات الدولية (الانترنت)، الرابط www.Ajazeera.Org .

XII. دار بابل للدراسات والإعلام، الواقع الزراعي والأمن الغذائي في العراق، مصدر سابق، شبكة الانترنيت : In formation Darbabil & for Studies، 2009، WWW.Darbabil.Net

XIII. ربيع، حامد، سلاح الغذاء ومستقبل التعاون الدولي مع الوطن العربي، مجلة شؤون عربية، العدد 39، ايلول 1984.

XIV. سعد، كاظم شنته و وأياد عبد علي الشمري، قطاع الزراعة في العراق – دراسة جغرافية للمقومات والمشاكل والحلول، الطبعة الاولى، مركز العراق للدراسات، بغداد، 2017.

XV. سيمونز، إيمي، الأمن الغذائي كمدخل لتفسير الصراعات السياسية، عرض مروة نظير، مجلة السياسة الدولية، النسخة الالكترونية،20/1/2014الرابط http://www.siyassa.org.eg/News/3507.aspx

XVI. صالح، محمد حزام، التحليل الجغرافي للإمكانات المؤثرة في إنتاج محاصيل الحبوب وانعكاساتها على الأمن الغذائي في الجمهورية اليمنية دراسة في الجغرافية الاقتصادية، اطروحة دكتوراه(غير منشورة)، جامعة بغداد، كلية التربية ابن رشد، 2002.

XVII. الطرابلسي، عبد القادر، اضواء على مشكلة الغذاء بالمنطقة العربية والاسلامية كتاب الامة، العدد (68) وزارة الاوقاف والشؤون الاسلامية، قطر، مارس1999.

XVIII. الظالمي، رشيد باني، الزراعة في العراق، مطبعة الانبار، بغداد، 2001.

XIX. العلامة ابن منظور، لسان العرب (المحيط)، اعداد وتصنيف يوسف خباط ونديم مرعشلي، المجلد الأول، بيروت، دون تاريخ طبع.

XX. عماد محمد ذياب الحفيظ، الصراع الطائفي وتأثيره على البيئة، دار صفاء للنشر والتوزيع، الاردن، 2006.

XXI. فارس عماشة مصطفى عبد الغني عثمان، الابعاد الاستراتيجية للأمن الغذائي العربي، مجلة النفط والتنمية، عدد خاص (1-4)، بغداد 1982.

XXII. محمد، محمد جاسم، الاستراتيجيات الامنية في منطقة الخليج العربي – رؤية عربية، مركز دراسات الخليج العربي، البصرة، 1983.

XXIII. مسعود، عبد الله محمد، علي عباس مراد، الأمن والأمن القومي مقاربة نظرية تطبيقية، بنغازي، ليبيا، الطبعة الأولى، 2006.

XXIV. منظمة الاغذية والزراعة العالمية (الفاو F.A.O) وثائق القمة، المؤتمر العالمي للأغذية المنعقد في المدة 13-17/11/1996م، روما، الجزء الأول.

XXV. منظمة الاغذية والزراعة العالمية(الفاو)،الاغذية والتنمية نحو عالم ينعم بتغذية جيدة، روما، 1992.

XXVI. المنظمة العربية للتنمية الزراعية، برامج الأمن الغذائي العربي، الجزء الثالث، إنتاج القمح والحبوب، الخرطوم،1980.

XXVII. المنظمة العربية للتنمية الزراعية، قضية الأمن الغذائي العربي الخرطوم،1995م، ص26-27.

XXVIII. ناصر عبيد الناصر،واقع الأمن الغذائي العربي، وافاق تطوره، مجلة جامعة دمشق، المجلد 14، العدد2 دمشق، (ابريل-يونيو)، 1998م.

XXIX. النجفي، سالم توفيق، الاوضاع الاقتصادية للقمح في العالم، مجلة الزراعة والتنمية في الوطن العربي، العدد الثاني، السنة الثالثة عشر، 1994.

XXX. الهيتي، صبري فارس دور استثمار الموارد الطبيعية في تحقيق الأمن الغذائي العربي في زمن الحرب، مجلة الجمعية الجغرافية العراقية، العدد 21، بغداد، ديسمبر 1987.

XXXI. هيئة الأمم المتحدة، اللجنة الاقتصادية والاجتماعية لغربي آسيا (الاسكوا)، تقرير عن برنامج الاسكوا في مجال الأمن الغذائي، بغداد، 1986.

XXXII. وزارة التجارة، بالتعاون مع وزارة التخطيط والأمم المتحدة، مديرية التخطيط والمتابعة، بحث غير منشور، 2012.

XXXIII. وزان، صلاح، تنمية الزراعة العربية الواقع والممكن، مركز دراسات الوحدة العربية، بيروت، 1998م.

XXXIV. يكور، يحيى، البعد السياسي للأمن الغذائي العربي، مجلة الزراعة والتنمية في الوطن العربي، مطبعة المنظمة العربية للتنمية الزراعية، العدد3، السنة14، (يوليو-سبتمبر )، الخرطوم، 1995.

XXXV. UN FAO،World Food Report 1985، Rome،1985.

XXXVI. World Bank، Provert, World Development Report, Washington, 2002.

References

I. ABBA Zeid, Asim Mohammed Abdel Moneim, estimating the countries of demand, production, food gap and its relationship to Iraqi food security, master's thesis (unpublished), Faculty of administration and Economics, University of Baghdad, 1996.

II. Ibrahim, Ibrahim Harbi, achieving food security in Iraq, Dinars magazine, third issue, Institute of technology, Baghdad.

III. The general secretariat of the Arab Agricultural Workers Union, the Arab awareness Series (No. 5), the food weapon and our role in confronting it, the Central workers ' press, Baghdad, February 1985.

IV. Anders jagerskog, blog Arabs for food security and nutrition, the relationship between food and security in the Arab world, 20/12/2017, linkhttp:www.espace arabe.blog officiel :.

V. Bhutani, Talaat Mohammed Taher, Iraqi food security from a geopolitical perspective, PhD thesis (unpublished), Faculty of Education, University of Mosul, 2011.

VI. Baydoun, Ahmed Amin, food security in the Arab world, Center for Strategic Studies, Lebanon, 2001.

VII. Gabr, Falah Hassan, cereals as the basis of Arab food security, Journal of oil and development, Fifteenth Year, special issue, 1990.

VIII. Republic of Iraq, Ministry of Commerce, in cooperation with the Ministry of planning and the United Nations organization, unpublished research, 2012.

IX. Jamil, Mohammed, the reality of Agriculture and food security, a future vision for Sustainable Agricultural Development, paper presented to the National Economic Forum, Baghdad, 2009.

X. Hadithi, Atallah Suleiman, investing natural resources in achieving food security in Iraq, PhD thesis (unpublished), Faculty of Arts, University of Baghdad, 1995.

XI. War, said, Food Security, International Information Network (Internet), link www.Ajazeera.Org .

XII. Babel house for studies and media, agricultural reality and food security in Iraq, previous source, internet: En formation Darbabil & pour les Études, 2009, WWW.Darbabil.Net

XIII. Rabia, Hamid, the food weapon and the future of international cooperation with the Arab world, Arab affairs magazine, issue 39, September 1984.

XIV. Saad, Kazem Shanta and Ayad Abdul Ali Al-Shammari, the agriculture sector in Iraq – a Geographical Study of the components, problems and solutions, first edition, Iraq Center for studies, Baghdad, 2017.

XV. Simons, Amy, food security as an input to the interpretation of political conflicts, Marwa Nazir presentation, Journal of international politics, electronic version,20/1/2014link http://www.siyassa.org.eg/News/3507.aspx

XVI. Saleh, Mohammed Hizam, geographical analysis of the potential affecting the production of grain crops and their implications for food security in the Republic of Yemen, a study in economic geography, PhD thesis(unpublished), University of Baghdad, Faculty of Education Ibn Rushd, 2002.

XVII. Traboulsi, Abdelkader, lights on the food problem in the Arabes region and the Islamic Book of the nation, issue (68) Ministry of Awqaf and Islamic Affairs, Qatar, March 1999.

XVIII. Al-Zalmi, Rashid Bani, agriculture in Iraq, Anbar press, Baghdad, 2001.

XIX. Allama Ibn Manzoor, the tongue of the Arabs (the ocean), prepared and classified by Youssef Khabat and Nadim merashli, volume I, Beirut, without printing date.

XX. Imad Mohammed Theyab Al-Hafeez, sectarian conflict and its impact on the environment, Safa publishing house, Jordan, 2006.

XXI. Fares Amasha Mustafa Abdul Ghani Othman, strategic dimensions of Arab food security, Journal of oil and Development, Special Issue (1-4), Baghdad 1982.

XXII. Mohammed, Mohammed Jassim, security strategies in the Arabian Gulf region – an Arab Vision, Center for Arab Gulf Studies, Basra, 1983.

XXIII. Massoud, Abdullah Mohammed, Ali Abbas Murad, security and national security an applied theoretical approach, Benghazi, Libya, First Edition, 2006.

XXIV. The food and Agriculture Organization of the world (FAO F. A. O) documents of the summit, the World Food Conference held in the period 13-17/11/1996, Rome, Part I.

XXV. Food and Agriculture Organization of the world (FAO), Food and development va a well-nourished world, Rome, 1992.

XXVI. Arabes Organization for agricultural development, Arab food security programs, Part III, wheat and grain production, Khartoum,1980.

XXVII. Arabes Organization for agricultural development, the issue of Arab food security Khartoum, 1995, pp. 26-27.

XXVIII. Nasser Obaid Al-Nasser, the reality of Arab food security and the prospects of its development, Journal of Damascus University, Vol.14, No. 2 Damascus, (April-June), 1998.

XXIX. Najafi, Salem Tawfik, economic conditions of wheat in the world, Journal of Agriculture and development in the Arab world, second issue, thirteenth year, 1994.

XXX. Al-Heti, Sabri fares the role of Natural Resources investment in achieving Arab food security in wartime, journal of the Iraqi Geographical Society, issue 21, Baghdad, December 1987.

XXXI. United Nations, economic and Social Commission for Western Asia (ESCWA), report on the ESCWA programme in the field of food security, Baghdad, 1986.

En 2012, la Commission a publié un rapport sur la mise en œuvre de la loi sur la protection des données dans les États membres de l'Union européenne (UE).

XXXIII. Les États-Unis d'amérique Development Center les États-Unis d'amérique Beirut 1 1998 les États-Unis d'amérique.1998 les États-Unis d'Amérique XXX 1998 les États-Unis d'Amérique XXX 1998 les États-Unis d'Amérique XXX 1998 les États-Unis d'Amérique XXX 1998 les États-Unis d'Amérique XXX 1998 les États-Unis d'Amérique XXX 1998 les États-Unis d'Amérique XXX

XXXIV. Yakor, Yahya, the political dimension of Arab food security, Journal of Agriculture and development in the Arab world, press of the organization Arabs for agricultural development, No. 3, year 14, (July-September), Khartoum, 1995.

XXXV. ONU FAO Report Rapport sur l'alimentation mondiale 1985 Rome Rome Rome 1985.

XXXVI. Banque mondiale Pro Provert, Rapport sur le développement dans le monde, Washington, 2002

Published

2020-06-15

Issue

Section

Articles